Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

 

TCG is een geneeskunst die ongeveer 3000 a 4000 jaar oud is en voor het eerst beschreven en gestructureerd is in de Klassieke Boeken van de Gele Keizer. TCG bekijkt het lichaam op holistische wijze: de mens en de natuur, fysiek en emotioneel. De belangrijkste pijlers van TCG zijn:

– 5 elementen
– yin en yang
– organen en ingewanden
– meridianen

 

5 Elementen
Van oorsprong zijn de vijf elementen een verklaringsmodel voor de kosmos. Later paste men het toe op het menselijk lichaam. De vijf elementen zijn: hout, vuur , aarde, metaal en water. Het zijn symbolische tekenen die veel achterliggende processen in zich verenigen. Tegelijkertijd zijn ze ook relatief: alles verandert voortdurend. De belangrijkste pijlers zijn de 5 elementen, yin en yang, organen en ingewanden, en meridianen.

 

Yin en Yang
TCG berust zich op een diep inzicht in de kosmos. De essentie van het universum is de leegte. Deze brengt het ‘zijn’ voort. Het zijn deelt zich vervolgens in 2 complementaire en tegelijkertijd tegenovergestelde krachten: yin en yang. Deze geven uiteindelijk geboorte aan de tienduizend dingen. Het gaat om een dynamisch balans, een verklaringsmodel dat alles omvat. Yin en yang zijn onderling afhankelijk. Alles is relatief, de onderlinge relatie verandert voortdurend.

 

Organen en Ingewanden
Weefsels en organen zijn met elkaar verbonden door middel van een netwerk van energiekanalen en bloedvaten. De 5 vitale organen en de 5 ingewanden zijn onderling gekoppeld.

 

Meridianen
De meridianen zijn de ‘kanalen’ in het lichaam die energie en bloed van interne organen naar de uitwendige organen vervoeren en omgekeerd. Het is een groot netwerk waarin alles met elkaar samenhangt. Het hoofddoel is het herstellen van de balans. Wanneer de balans hersteld is verdwijnen de klachten.